Bevalling Onderwijs – ziekenhuis of internet

De meeste bevallingslessen worden gehouden in een ziekenhuisomgeving. Deze klassen hebben echter de neiging uniform van inhoud te zijn en weerspiegelen de positie van het ziekenhuis op het gebied van ruggenprik en medische procedures. Dit is soms een uitdaging voor de opvoeder van de Voorbereiden bevalling, omdat haar onderwijsfilosofie in strijd kan zijn met het beleid van het ziekenhuis. Om deze reden is het een betere optie voor aanstaande paren om naar een externe bron te gaan via een privéles of een les op internet, waarbij informatie niet wordt achtergehouden.

Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat het aantal keizersneden landelijk enorm is gestegen. Toch voelen ziekenhuizen en artsen zich niet op hun gemak bij het delen van hun keizersnede-statistieken met “patiënten”, noch worden bevallingsinstructeurs aangemoedigd om dit te bespreken in een ziekenhuiscursus voor bevallingen (ook al zijn koppels zich terdege bewust van de stijgende aantallen).

Het probleem met onderwijs over bevallingen in het ziekenhuis is dit: het medische model van het omgaan met de zwangerschap en bevalling van een vrouw wordt afgedwongen. Als een vrouw naar een traditionele verloskundige wordt geleid, wordt ze meegesleept in een zorgmodel dat haar persoonlijke wensen over hoe ze haar baby zou willen baren misschien niet omarmt. Als ze eenmaal op dit “medische” pad zit, beperkt haar opleiding over de voorbereiding op de geboorte zich tot de opleiding die door het ziekenhuis wordt gegeven.

Het internet heeft een schat aan informatie opgeleverd bij de voorbereiding op de bevalling. Paren kunnen online een verscheidenheid aan lessen vinden met verschillende filosofieën die aansluiten bij hun persoonlijke waarden. Online bevallingsonderwijs is veel informatiever en geeft aanstaande gezinnen de vrijheid om echt te onderzoeken wat ze willen en hoe ze het kunnen krijgen. Technologie zoals webinars, YouTube, telefonische vergaderingen, enz. maken bevallingseducatie niet alleen informatiever, maar ook zeer toegankelijk, zelfs voor de vrouw die bedrust heeft, of de moeder die in een plattelandsgemeenschap woont en er niet bij kan een bevallingscursus. Online onderwijs biedt ongelooflijke flexibiliteit in wanneer een stel een les mag volgen. Daarnaast is er de financiële toezegging. Zeker, een online bevallingscursus zal tijd, geld en gas besparen – drie zeer belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden tijdens economische uitdagingen.

Sommige koppels die naar een “live” les in een ziekenhuis gaan, vinden het leuk om andere koppels te ontmoeten die ook in verwachting zijn. Het is een unieke tijd van binding en het vestigen van het “ik ben niet alleen”-gevoel met andere vrouwen. Ook kunnen veel lessen een rondleiding door hun geboortecentrum bevatten, wat niet zou gebeuren met een online les.

Echter, met de opkomst van sociale netwerken, sites gewijd aan alleen moeders die ideeën, ervaringen en wijsheid uitwisselen, kan de live les achterhaald raken. Maar de meest noodzakelijke factor die altijd een belangrijke constante zal blijven, is menselijk contact. De zachte, begripvolle aanraking op de arm — een bericht dat aangeeft dat alles goed komt, fysieke oefening van technieken zoals ademen, ontspanning en positionering, enz. De bevalling is fysiek en emotioneel. Praktisch oefenen bereidt een paar voor op de geboorte en uitdagingen. Men kan alles lezen over “voorbereiden” op de bevalling. Maar de realiteit is dat de geboorte niet via een iPod zal gebeuren. Hoewel virtuele ondersteuning kan worden bereikt, kan het “live” menselijke interactie niet vervangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *