Het grote plaatje van permanent gewichtsverlies

De meeste mensen die mijn artikelen en e-books lezen, kennen mij als een wetenschapsman die graag studies citeert en onderzoek toepast op alledaagse problemen zoals gewichtsverlies, bodybuilding en andere aan gezondheid/fitness gerelateerde onderwerpen. Soms moet je echter afstand nemen van de wetenschap en naar het grote geheel kijken om mensen weer scherp te stellen, zodat ze als het ware door de bomen het bos kunnen zien.

Voor de meeste mensen die dit artikel lezen, moet het vinden van een effectief dieet dat meestal werkt net zo ingewikkeld lijken als kernfysica. Dat is het niet, maar er is een verbijsterend aantal keuzes voor diëten. Vetrijk of geen vet? Koolhydraatarm of geen koolhydraten? Eiwitarm of eiwitrijk? Tot overmaat van ramp zijn er een miljoen variaties en combinaties op de bovenstaande dieetscenario’s om de verwarring te vergroten. Het lijkt eindeloos en zorgt ervoor dat veel mensen gefrustreerd hun handen in de lucht steken en opgeven. In dit artikel zal ik proberen daar verandering in te brengen.

Er zijn enkele algemene richtlijnen, vuistregels en manieren om een dieetprogramma te bekijken waarmee u voor eens en voor altijd kunt beslissen of dit het juiste dieet voor u is. Het zal je misschien niet altijd bevallen wat ik te zeggen heb, en maak je geen illusies. Dit is weer een snelle oplossing, “verlies 100 pond in 20 dagen”, een soort gids. Als je het echter beu bent om in de war te zijn, het beu bent om af te vallen om het vervolgens weer aan te doen, en het beu bent om je af te vragen hoe je de eerste stappen moet zetten om het juiste dieet voor jou te kiezen dat zal resulteren in permanent gewichtsverlies, dan is dit het artikel dat je leven kan veranderen…

Slaagt uw dieet voor “The Test”?
Wat is de belangrijkste reden waarom diëten op de lange termijn mislukken; bovenal? De belangrijkste reden is… tromgeroffel… een gebrek aan naleving op de lange termijn. De cijfers liegen er niet om; de overgrote meerderheid van de mensen die afvallen, komt er weer aan – en overtreft vaak wat ze verloren. Dat wist je toch al?

Maar wat doe je om het te vermijden? Hier is nog een realiteitscheck: vrijwel elk dieet dat u kiest dat het basisconcept volgt van meer calorieën “verbranden” dan u consumeert – de algemeen aanvaarde “calorieën in calorieën uit” mantra – zal ertoe leiden dat u afvalt. Tot op zekere hoogte werken ze allemaal: Atkins-stijl, koolhydraatarme diëten, vetarme, koolhydraatarme diëten, allerlei populaire diëten – op de korte termijn maakt het gewoon niet uit.

Als het je doel is om snel wat gewicht te verliezen, kies er dan een en volg het. Ik garandeer je dat je wat gewicht zult verliezen. Studies tonen over het algemeen aan dat elk van de commerciële diëten voor gewichtsverlies na 6 maanden tot een jaar ongeveer evenveel gewicht zal verliezen. Uit een recente studie bleek bijvoorbeeld dat het Atkins-dieet, het Slim-Fast-plan, het ketoxplode Weight Watchers Pure Points-programma en het Eat Yourself Slim-dieet van Rosemary Conley allemaal even effectief waren. (1)

Andere studies waarin andere populaire diëten werden vergeleken, kwamen in wezen tot dezelfde conclusies. Een studie die bijvoorbeeld het Atkins-dieet, het Ornish-dieet, Weight Watchers en het Zone-dieet vergeleek, vond dat ze in wezen hetzelfde waren wat betreft hun vermogen om na een jaar af te vallen. (2)

Herinner je wat ik zei over de belangrijkste reden waarom diëten mislukken, namelijk een gebrek aan therapietrouw. De hoofdonderzoeker van deze recente studie verklaarde:

“Uit ons onderzoek bleek dat therapietrouw en niet het dieettype de belangrijkste voorspeller was van gewichtsverlies”(3)

Vertaald, het is niet welk dieet ze per se hebben gekozen, maar hun vermogen om daadwerkelijk vast te houden aan een dieet dat hun succes bij het afvallen voorspelde. Ik zie de handen nu gewoon omhoog gaan, “maar Will, sommige diëten moeten beter zijn dan andere, toch?” Zijn sommige diëten beter dan andere? Absoluut. Sommige diëten zijn gezonder dan andere, sommige diëten zijn beter in het behouden van vetvrije massa, sommige diëten zijn beter in het onderdrukken van eetlust – er zijn veel verschillen tussen diëten. Hoewel de meeste populaire diëten zullen werken om af te vallen, is het overduidelijk dat het volgen van het dieet het belangrijkste aspect is om op lange termijn af te blijven.

Wat is een dieet?
Een dieet is een korte termijn strategie om af te vallen. Gewichtsverlies op de lange termijn is het resultaat van een verandering in levensstijl. Het gaat ons om levenslang gewichtsbeheersing, niet om snel gewichtsverlies. Ik hou niet van de term dieet, omdat het een kortetermijnpoging vertegenwoordigt om af te vallen versus een verandering in levensstijl. Snel een hoop kilo’s kwijt? Heck, ik zal je gratis de informatie geven over hoe je dat hier en nu kunt doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *