Wat is een voeding?

Heb je je ooit afgevraagd “Wat is een voeding?” Of “Hoe wordt het gebruikt?” Dit zijn slechts enkele van de vragen die mensen zichzelf stellen, en de volgende vraag is meestal “hoe werkt het?”

Om het simpel te houden, is een voeding in feite een elektronische component die een ingangsspanning opneemt en deze omzet in een uitgangsspanning die door een apparaat kan worden gebruikt. Het meest voorkomende type neemt een AC-ingang en levert een DC-uitgang, die soms een AC-naar-DC-omzetter of DC-voeding wordt genoemd. Dit type wordt tegenwoordig in de meeste elektronische apparaten gebruikt. Zowat elk elektronisch apparaat heeft een soort van voeding ingebouwd, en andere zijn ingebouwd in hun netsnoeren, zoals computers en opladers voor mobiele telefoons.

Er zijn andere typen die een DC-ingang accepteren en een DC-uitgang bieden. Dit worden meestal DC-naar-DC-converters genoemd. De meeste van deze typen worden gebruikt in industriële toepassingen om veldapparaten die op een zonnebatterij werken, op te laden. Een ander type wordt een omvormer genoemd, die een dc-voedingen neemt en deze omzet in een AC-uitgang. Deze worden het meest gebruikt in voertuigen, die soms worden gebruikt om draagbare tv’s, dvd-spelers en kleine gereedschappen van stroom te voorzien. Ze worden ook gebruikt in campers voor verlichting, kleine magnetrons en andere kleine elektrische apparatuur.

Er zijn veel verschillende soorten en merken die een verscheidenheid aan uitgangsspanningen bieden. Sommige voedingen worden alleen gebruikt voor alledaagse toepassingen waarvoor geen speciale classificatie of montageverbindingen nodig zijn, terwijl andere zijn gemaakt voor specifieke toepassingen of omgevingen. Voor dit soort toepassingen zijn ze meestal gemaakt met een stevige behuizing en elektronica, zodat ze niet falen in extreme omgevingsomstandigheden. Een voorbeeld hiervan zou zijn als een voeding zou worden geplaatst in een ruimte met veel trillingen of beweging. Het zou de constante beweging en trillingen moeten kunnen weerstaan. Het weer en de vochtigheid kunnen ook de functie en prestaties beïnvloeden. Het moet dus bestand zijn tegen de warme en koude weersomstandigheden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de soorten omgevingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het selecteren van een voeding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *